Θυμάστε μια ταινία του ΄50 «Μια ζωή την έχουμε…» με το Δημήτρη Χόρν στον ρόλο του χαμηλόμισθου τραπεζικού υπαλλήλου; μέσα στο φτωχικό του διαμέρισμα υπήρχαν ένα συγγόνιο και ένα «ελβετικό τυρί» όπως έλεγαν την μονστέρα εκείνη την εποχή, ενω στην τράπεζα υπήρχαν διάσπαρτες κέντιες και «ελβετικά τυριά»πάλι, πράγμα που υποδηλώνει οτι τα φυτά αυτά ήταν της μόσας.
Την δεκαετία του ΄70 η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ-η πασίγνωστη NASA- έκανε μια έρευνα με αφορμή το «σύνδρομο των νεκρών κτιρίων». τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα επιβλαβείς ουσίες, όπως η φορμαλδεϋδη και άλλες που εκπέμπουν τα πλαστικά, το χρώμα των τοίχων, οι μοκέτες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκεύες, τα θερμαντικά σώματα, ενώ επιπλέον απελευθερώνουν οξυγόνο.
Μέσα από αυτή τη σύντομη αναδρομή βλέπουμε πως ο ρόλος των φυτών εσωτερικού χώρου ήταν απολύτως απαραίτητος. αναλογικά μπορούμε να καταλάβουμε την τεράστια σπουδαιότητα που έχουν αυτά τα φυτά σήμερα.
Τι εξυπηρετούν όμως αυτά τα φυτά;
Πέρα από τα όμορφα χρώματα και την ονειρική ατμόσφαιρα που δημιουργούν δίνοντας νόημα στα σκληρά υλικά των τεσσάρων τοίχων της καθημερινότητας μας, έχουν και σημαντική λειτουργική αξία που μπορούμε να την συνοψίσουμε στα εξής:
- Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.
- Περιορίζουν τις δυσάρεστες οσμές.
- Αν είναι αρκετά αυξάνουν την σχετική υγρασία του χώρου όταν οι συνθήκεσ είναι ξηρές.
- Ψυχοθεραπεία. σε όλους αρέσει και θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση να ζούεμς στο χώρο της καθημςρινής μας διαβίωσης ή της εργασίας μας με τα φυτά καθώς κάνουν αυτούς τους χώρους πιο ευχάριστουσ και πιο ζωντανούς.
- Με βάση τις αρχές του feng shui, τα φύτα μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικούw χώρους με συγκεκριμένους κανόνες, είτε ως «επιθετικά» στοιχεία είτε ως φορείς «αρμονίας»
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε κάποια από τα φυτά που σύμφωνα με την έρευνα της NASΑ έχουν πιο αποτελεσματική επίδραση στο περιβάλλον του σπιτιού: κέντια (Kentia fosteriana), χαμαιδώρεα (Chamaedorea sp), σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) δράκαινες (Draceana marginta, D. franrans, D. warneckeii), Ζέρμπερα (Gerbera jamesonii).
Διαλέγουμε λοιπόν για το σπίτι μας φυτά που έχουμε επιλέξει μόνοι μας είτε με την βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου γεωπόνου και αφού σιγουρευθούμε για την καλή τους φυτοϋγεία και τα τοποθετούμε στο χώρο μας. Εκεί θα πρέπει να μάθουμε κάποια πραγματάκια και για την συντήρηση τους. αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για να καταφέρουμε να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα μαζί μας και να χαιρόμαστε. Σε γενικές γραμμές ένα πρόγραμμα συντήρησης περιλαμβάνει τα εξής:
- Λίπανση 1 φορά ανά μήνα ή 2 φορές ανάλογα με το φυτό.
- Τακτικός καθαρισμός του φυλλώματος με ένα καθαρό βρεγμένο πανί, έτσι ώστε να απομακρύνεται η σκόνη που δυσχαιραίνει την αναπνοή.
- Συμπλήρωση του υποστρώματος της γλάστρας μας όταν χαμηλώνει η στάθμη του.
- Τακτικός καθαρισμός από ξερά και χαλασμένα φύλλα όσο πιο συχνά γίνεται
- Αφαίρεση ξερών ή «τελειωμένων» λουλουδίων για τα ανθοφόρα φυτά όπως οι μπιγκόνιες για να ενισχύσουμε την ανθοφορία.
- Έλεγχος στο πιατάκι της γλάστρας για να μη λιμνάζει το νερό που στραγγίζει
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε γυαλιστικό σπρέι αλλά με σύνεση. ο λόγος είναι ότι όλα τα φυτά δεν επιδέχονται την χρήση του και ότι υπάρχουν δίαφορες ποιότητες των παραπάνω σκευμασμάτων μερικά από τα οποία μάλιστα μετά το παροδικό γίαλυσμα που προσφέρουν οδηγούν τα φυτά σε θάνατο, καθώς φράσουν τις αναπνευστικές οδούς.
Από τα παραπάνω πιστευω ότι έγινε σε όλους κατανοητή η αναγκαιότητα των φυτών στην καθημερινή μας διαβίωση καθώς και καποιοι βασικοί κανόνες για την συντήρηση τους.
Έτσι όσοι από εμάς δεν έχουμε ακόμη κάποιο φυτό ας δοκιμάσουμε.
Τα πλεονεκτήματα και η ψυχική ανάταση που θα μας προσφέρουν θα μας ενθουσιάσουν.
Ας γίνει σε όλους βίωμα: φυτό ίσον υγεία.
Τα φυτώρια Ntorkos Plants ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, από τον κύριο Γεώργιο Ντόρκο, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή εσπεριδοειδών και καλλωπιστικών φυτών εξωτερικού χώρου.
Το έτος 2004 με την προσθήκη του κυρίου Άγγελου Ντόρκου Γεωπόνου Τ.Ε. στο ανθρώπινο δυναμικό, η επιχείρηση ξεκίνησε δυναμικά την επέκτασή της στους τομείς των λαχανικών και εποχιακών φυτών.